A bulgur, hántolatlan, tört búza. Szárított búzaszemek, amelyet hagyományosan különböző méretben készítenek a rizsszemnyi mérettől egészen az apróra őrölt változatokig. A búzaszemeket a hántolás után előfőzik, és - Indiában, Dél-Európában még mindig a napon - szárítják. Ő az emberiség egyik legősibb tápláléka: bolgár archeológusok nemrég mintegy 8000 éves bulgur szemet találtak egy ásatáson.
Olyan fontos anyagok forrása, mint az A- és B-vitaminok, a foszfor, a vas és a magnézium, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Alacsony a zsírtartalma, és jó hír, hogy a glikémiás indexe sem nagy: 46 (a fehér rizsé 70-90).
A bulgurt a Föld minden részén eszik. Részben sültek mellé köretnek, de a vegetáriánusok is imádják, mert isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Érzésre olyan, mint a rizs, csak egy kicsit „harapósabb”. A bulgur önmagában, köretként, salátabetétként fogyasztható, a diétás étkezésbe tökéletesen beilleszthető. Finom, dióízű köret készíthető belőle. Rost, vas, magnézium- forrás. Nagyszerű rizshelyettesítő, fogyasztható hidegen, vagy melegen. Minden fűszerrel jól passzol. A barna rizstől 5x magasabb rosttartalma mellett, jelentős magnézium, vas, folsav, és foszfor- forrás.
Összetevők: *bulgur
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Felhasználási javaslat: 2,5- szeres vízben, 10-12 perc alatt puhára fő. Előtte érdemes kicsit kókuszolajon megpirítani. Töltelékekhez, salátákhoz, zöldséghez vagy mártásokhoz is adható, de húsok köreteként is fogyaszthatja.
Kiszerelés: 500 g
Tápanyagtartalom (100g-ban):
- Energiaérték: 1368 KJ / 369 kcal
- Fehérje: 9,8g
- Szénhidrát: 67,5g
- Zsír: 1,5g