- KIÁRUSÍTÁS
- VÍRUSVÉDELEM
- AJÁNDÉKCSOMAGOK
- ÚJDONSÁGOK
- EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS
- NŐI EGÉSZSÉG
- FÉRFI EGÉSZSÉG
- TERÁPIÁS TERMÉKEK
- REFORM ÉLELMISZEREK
- ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK, VITAMINOK
- FOGYÓKÚRÁS ÉS DIÉTÁS TERMÉKEK
- NATÚRKOZMETIKUMOK
- ÉKSZEREK
- SZEZONÁLIS
- BETEGSÉGEK, TÜNETEK KEZELÉSE
- SZÉPSÉGÁPOLÁS
- ALAKFORMÁLÁS
- KOZMETIKUMOK
- BABA/MAMA
- SPORT/FITTNESS
- OTTHON/HÁZTARTÁS
- EROTIKUS TERMÉKEK
- WELLNESS TERMÉKEK
Természetes vitaminpótlás tél végén
Közeleg a tavasz, a primőr zöldségek és gyümölcsök azonban még nem teremnek, tápanyagraktáraink viszont mostanra alaposan megcsappantak. Az ilyenkor elengedhetetlen vitaminpótlás, amihez rendelkezésre is állnak a szükséges élelmiszerek. Röviden összefoglaltuk, melyik vitamin miért fontos és mit együnk, hogy ha a legtermészetesebb módon, nem tablettákkal és kapszulákkal szeretnénk pótolni őket. Nem mindegy ugyanis, hogy a vitaminpótlás szintetikus, vagy természetes vitaminokkal történik. Míg a növények fogyasztásával, a vitaminok hasznosulását segítő faktorok is a szervezetünkbe jutnak, a szintetikus vitaminok esetében erről nem lehet szó. Ezek ráadásul negatívan befolyásolhatják a tápanyagok felszívódását.
Hosszabbodnak a nappalok, enyhül az idő, hamarosan rügyeznek a fák, végre megszabadulhatunk a nehéz, kényelmetlen téli öltözékektől. Minden okunk megvan arra, hogy boldognak és felszabadultnak érezzük magunkat, ennek ellenére, ebben az időszakban majdnem mindenki fáradékonyabb. Hogy ez ne így legyen, gondoskodni kell a tél végi vitaminpótlásról.
Nemcsak mi tehetünk róla
Két fő oka van annak, hogy a télen nem jutunk elegendő vitaminhoz. Az egyik, hogy ilyenkor eleve jobban kívánjuk a nehezebb, laktatóbb, kalóriadúsabb ételeket. A másik ok, hogy hiába fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, ezek általában nem tartalmaznak annyi vitamint, nyomelemet, és ásványi anyagokat, mint amennyire szükségünk lenne. Igaz ez a szezonális citrusfélékre vagy banánra is: ezeket rendszerint még éretlenül szedik le, így utaztatják más kontinensekről, így a tápanyagtartalmuk sem az igazi.
Téli vitaminpótlás: mikor jött el az ideje?
A szervezet megcsappant vitaminkészlete miatt számos panasz jelentkezhet, ezek közül a legfontosabbak a következők:
- ingerültség;
- látásromlás,
- alvászavarok;
- lepedékes nyelv;
- visszatérő emésztési problémák;
- folyamatos, indokolatlan levertség, fáradság;
- gyakorta megjelenő ajak herpesz, vagy afta;
- száraz, elvékonyodott, ráncosodásra vagy berepedésre hajlamos bőr;
- töredezett, elgyengült körmök és hajszálak, esetleg fokozott hajhullás;
Szintén a vitaminhiányra utal, ha könnyen elkapjuk a szezonális fertőzéseket.

A téli vitaminpótlás legfontosabb szövetségesei
Ahogyan megyünk kifelé a télből, többek között a vitaminraktáraink kimerülése miatt, egyre jobban legyengül az immunrendszerünk, felborul a bélflóránk egyensúlya, romlik az anyagcserénk, fizikálisan és mentálisan egyaránt egyre elesettebbnek érezzük magunkat.
A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a biológiai létünkhez nélkülözhetetlenek, de a testünk nem képes az előállításukra, ezért gondoskodnunk kell a pótlásukról. Vegyük sorra a legfontosabb vitaminokat, amelyeket mindenképp pótolnunk kell ahhoz, hogy visszanyerjük a régi formánkat, de legalábbis megszüntessük a kellemetlen panaszokat. ABC szerint szedtük össze őket, hogy melyik vitamin miért hasznos és mit kell fogyasztanunk ahhoz, ha a legtermészetesebb módon szeretnénk pótolni őket.
A-vitamin, az ép látásért és bőrért
Megakadályozza a bőr kiszáradását, és helyrehozza a zsíros, aknés bőrt. Véd a fertőzésektől, elősegíti a nyálkahártyák egészségét. Hozzájárul a normál látás fenntartásához, mivel az A-vitamin szükséges a beérkező fény feldolgozásához a sejtekben. Az A-vitaminnak köszönhető, hogy a haj puhává és selymesen csillogóvá válik. Véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket, késlelteti a kollagénrostok lebomlását. Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését és erősíti a csontokat.
Mik a forrásai?
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért mindig kevéske zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani. Élelmiszerek, melyek nagyon jó forrásai az A-vitaminnak: marha-, és borjúmáj, sárgarépa, sárgadinnye, édesburgonya, lazac, tonhal, sütőtök, spenót.

B-vitamin, a kiváló memóriáért és idegrendszerért
Miért fontos?
A vitaminok B-csoportja rendkívül fontos az egészséges agy szempontjából, javítja a koncentrálóképességet, erősíti az idegeket. Fontos szerepet játszik számos anyagcsere folyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében. Hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit, az álmatlanságot, asztmás rohamokat, a premenstruációs szindróma tüneteit. A B7-vitamin jó haj- és körömerősítő, de hasznos cukorbetegségnél is. A vegetáriánusoknak figyelniük kell a húsfélékben megtalálható, vér és az idegek szempontjából lényeges B12-vitamin pótlására.
Mik a forrásai?
Tojás, tejtermékek, máj, búzakorpa, spenót, lazac, teljes kiőrlésű gabonák, dió, mogyoró. C-vitamin, az immunrendszer megerősítéséért.
C-vitamin, az immunrendszer megerősítéséért
Miért fontos?
Igazi csodaszer a C-vitamin, főleg téli időszakban. Segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást, óvja az ereket, antioxidáns hatású, támogatja a májat a méregtelenítésben, emellett erősíti a kötőszöveteket. Részt vesz a regenerációban, különböző anyagcsere folyamatokban, elősegíti a vas felszívódását. Mivel a C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, segít megakadályozni a sejtkárosodást a szabad gyökök semlegesítésével, melyek gyulladást okozhatnak a szervezetben.
Mik a forrásai?
Bizonyos esetekben nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükség: például terhesség, műtétek, daganatos betegségek, járványok, légszennyezettség, rendszeres dohányzás esetén. Magas C-vitamin tartalommal bír a homoktövis, melynek tízszer akkora a vitamintartalma, mint a narancsnak. Kellő mennyiségű C-vitamint tartalmaz még a paprika, brokkoli, sárgadinnye, kivi, eper, fekete ribizli, áfonya, karfiol.

D-vitamin, az egészséges csontokért
Miért fontos?
Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is, a kalcium és a foszfát felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalciumszintjét. Megakadályozza a pajzsmirigy túlműködését. A megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is. A testünk képes előállítani ultraibolya sugárzás hatására elővitaminokból, vagyis nyáron tudjuk fedezni a napi D-vitamin szükségletünket, de télen szükséges a pótlása.
Mik a forrásai?
Lazac, hering, szardínia, csukamájolaj, gomba, tojássárgája, tej, májas ételek, tofu, tökmag, margarin.
E-vitamin, az erek, a sejfalak egészségéért
Miért fontos?
Az E-vitamin különösen fontos feladata a sejtfalak jó állapotban tartása, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzése. Zsírban oldódik, bekerül a sejthártyába, amivel védi azt a szabadgyökök támadásától. Sportolóknak különösen fontos az E-vitamin napi szintű pótlása, ha minél előbbi regenerálódást szeretnének elérni. Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében. Ha megfelelő az E-vitamin szintünk, megelőzhetjük az érelmeszesedést, erősíthetjük immunrendszerünket, amivel csökken a fertőzések kialakulása. Ez a vitamin védi a szívet és a koszorúereket a károsodástól, jó hatással van agyműködésünkre.
Mik a forrásai?
Különösen ajánlott az E-vitamin pótlása dohányosoknak, időseknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, alkoholbetegeknek, fertőző, illetve anyagcsere-betegségben szenvedőknek, lábadozó betegeknek, valamint azoknak, akik speciális zsírszegény diétát tartanak. Élelmiszerek, melyeknek magas az E-vitamin tartalma: növényi olajok, napraforgóolaj, tökmagolaj, olívaolaj, csírák, napraforgómag, dió, mandula, spenót, sóska, medvehagyma, hús, máj, tojás.
Segítenek a probiotikumok és a méregtelenítés
Előfordulhat, hogy a tápanyagok, vitaminok felszívódása a belek falán képződő lerakódások, esetleg paraziták jelenléte miatt, nem megfelelő. Mindkét esetben segíthet egy alapos béltisztító kúra, ami ráadásul a bélflóra egészséges működéséhez is hozzájárul. Ha a bélflórában visszaszorulnak a patogén mikroorganizmusok, a vitaminok hatása is erőteljesebb lesz. A bélflóra egyensúlya érdekében fogyasszunk probiotikus élelmiszereket (savanyú káposztát, kovászos uborkát, erjesztett tejtermékeket, illetve probiotikum táplálékkiegészítőket), a béltisztításhoz az erre a célra szolgáló méregtelenítő készítmények mellett elengedhetetlen a rostban gazdag táplálkozás. Utóbbi azért is lényeges, mert a prebiotikus rostok a probiotikumok táplálékául szolgálnak. Különösen jó választás a szimbiotikum, hiszen ebben pro- és prebiotikumok egyaránt megtalálhatók. A jól működő anyagcsere tehát a vitaminpótlás eredményességét is javítja.